Текстилни рамки и пана

Оформят се две тенденции при обзавеждането на обществените пространства и организацията на вътрешната реклама. Те са за максимално използване на интериорната площ и прилагането на все по-нестандартни методи за постигане на визуално открояващ се ефект.

За какво се използват текстилните рамки

В практиката ни многократно се е доказало и наложило приложението на текстилните рамки. Те варират при изпълнението си и мястото на монтаж. Това позволява разнообразно приложение и постигане на различни и ефектни визии. Много от идеите, които присъстват в съвременните интериорни проекти, изготвени за обществени пространства, като ХОРЕКА обекти, офиси, търговски помещения и институции, се осъществяват именно чрез използването на текстилните рамки  и пана. Постига се модерно излъчване и ефектна визия на интериорния дизайн при разумен бюджет. Понякога чрез тях се намира и решение на нестандартни проблеми в архитектурата и обзавеждането – прикриване на неравности по повърхноста, ревизионни отвори и други.

Какво представляват текстилните рамки

Текстилните рамки са изградени от профилна конструкция и плат опънат по нея. Профилната рамка е направена от алуминий, а платът се опъва с помощта на силиконова лента, която е пришита за текстила. Целта на силиконовата лента е да влезе в профила и да фиксира и опъне плата. Това става с едно движение. По този начин визията, която е отпечатана върху текстила, може да се смени бързо и лесно. При наличие на една алуминиева профилна конструкция имате възможност многократно да сменяте визиите по удобен начин без специалист за монтаж.

Алуминиевите профили са:

 • С различна дълбочина – от 12 милиметров тесен профил до много широк в зависимост от предназначението на продукта и локацията, на която ще е фиксерана. На първо място, това позволява да се играе в изпъкналостта на рамката, когато е монтирана върху стена. Ширината трябва да се съобрази и в зависимост от това дали ще има задно засветяване и дали рамката ще бъде закрепена за стена, свободностяща или висяща. При свободностоящите рамки или при такива със задно засветяване профилът трябва да бъде с по-голяма дълбочина – над 80 мм.
 • Стандартният изходен цвят е сребрист, но е възможно с помощта на прахово боядисване да се постигне всеки желан от клиента цвят.

Платът за текстилните рамки се подбира според различни критерии

 • Според текстурата. Тук изборът на текстил за сублимация е огромен (стандартни, имитация на лен, канава, дамаска, сатен и др.). Не са нужни специфични характеристики на материала. Единственият критерий е визуалният ефект, който искате да постигнете, и личните ви предпочитания.
 • Според функциите, които ще изпълнява плата. Акустичен текстил. Когато, освен визуален ефект, се търси и звукоизолация и шумоизолация. Текстилните пана могат да бъдат проектирани и изградени и с тази допълнителна функция.
 • Според засветеността. Ако панелите ще се засветяват, се издползва беклит текстил.
 • Според условията. За outdoor монтаж или за вътрешно приложение.

Видове текстилни рамки и текстилни пана

 • Едностранни и двустранни. При двустранните текстилната визия в този случай е само от едната страна. Алуминиевият профил също е едностранен. Използват се предимно за монтаж върху стена или вграждане. Двустранните са с визия от двете страни, ширината на профила е по-голяма и варира в размерите си. Наподобяват кутии.
 • С различна форма. Вариациите са огромни. Правоъгълни и квадратни. Като 3Д елемент във формата на куб, четириъгълна или триъгълна призма, като те могат да бъдат поставени на земята или да висят от тавана.
 • Засветени и незасветени. Изключителен визуален ефект се постига, когато текстилната рамка се засвети отвътре. Може да се приложи при всяка една форма и монтаж на текстилните кутии. Има само 2 изисквания към материалите, които ще се използват.

Едното е дълбочината на алуминиевия профил да позволява монтирането на лед лентите и лед модулите. За едностранните изискването е ширина на профила минимум 45 мм. За двустранните необходимият минимум е 8 см.

Също така текстилът, на който ще се сублимира визията, трябва да бъде беклит. Тоест, специфична медия за задно засветяване. Това е плат със специфични характеристики, който позволява равномерното разсейване на светлината и има изключително добра пропускливост.

 • Големина. Размерите на текстилните рамки са неограничени. Изготвяме ги по зададени от вас параметри.

 

Как и къде могат да бъдат монтирани текстилните рамки

Текстилните рамки могат да бъдат монтирани по много разнообразни начини

 • Директен монтаж върху стена, без значение от структурата – бетон, тухла, кнауф. Може да се монтира и върху ПДЧ или друга дървесна плоскост. В зависимост от дълбочината на алуминивия профил, то текстилната рамка ще бъде с различна изпъкналост от повърхността, на която е монтирана.
 • Вградени в ниша. Текстилните рамки могат да се вграждат в стени, най-вече кнауф и ПДЧ.
 • Висящи от тавана. Могат да бъдат с различна форма – 3Д кубична, правоъгълна или квадратна. Това е възможно благодарение на леката конструкция от алуминий и ниското тегло на текстила.

Решение за максимално ефективно оползотворяване на пространството и привличане на внимание. Често използвано при панаирни изложения и търговски зали, където пространствата са големи и конкуренцията за вниманието на посетителите също. При този тип монтаж трябва да се съобразяват височините на тавана, за да не се получи обратен ефект.

 • Свободностоящи върху подова повърхност. В този случай предимно се предпочитат двустранните рамки. Широчината на профилната рамка е по-голяма и фиксацията е чрез крачета като при roll up банерите или закрепени за част от по-голяма конструкция.
 • За външен монтаж. Използват се профили за външна упореба, които са съобразени с атмосферните условия. Платът също е със специално промазано покритие с висока издръжливост.

Къде се използват текстилните рамки 

Текстилните рамки практически намират приложение абсолютно навсякъде, където има нужда от интериорно решение, информационна табела или реклама.

 • Интериорни решения при изпълнение на проекти за частни домове.
 • Вътрешна реклама и интериорен дизайн на търговски центрове, МОЛове и магазини.
 • Заведения. В интериорни проекти и професионално обзавеждане на ресторанти, барове и клубове.
 • При обзавеждането и осигуряване на информационната осигуреност на хотели, офиси, банкови институции и други обществени пространства.
 • Панаирни изложения и изложбени зали. Конферентни зали.
 • При професионално обзавеждане на видеостудиа, ТВ студиа и радиостудиа. Звукозаписни студиа и студиа за дублаж. Офиси. Шумоизолация на нощни заведения, дискотеки и клубове.

Акустичните панели, произведени от плат, съчетават търсената в случая функция на поглъщане на фоновия шум и звукоизолация с визуалния ефект и нуждата от декорация. Могат да обхващат цяла стена, да бъдат монтирани във вид на опънат таван или да обграждат определено  нужно за целта пространство.

 • При нужда от разделение в офисните пространства текстилните пана служат като параван и шумоизолатор, когато са произведени с акустичен плат.

Приложението на текстилните рамки е с големи възможности, а проектите се индивидуализират според нуждите ви. Ние  ще ви предложим най-доброто решение според вида на вашия обект и  ефекта, който търсите. Нашите специалисти ще вземат размери на площта и ще се съгласуват размерите на текстилните рамки. Може да изготвим индивидуален дизайн и визуализация или работим по вече готов ваш проект. След одобрение на дизайна пристъпваме към реалното  изпълнение.  

ПРОДУКТИ: