Сублимация /печат върху текстил/

С развитие на технологиите и новите постижения на науката нарастват и изискванията на пазара за качествени и разнообразни продукти. Такъв процес се наблюдава и в сферата на текстилната индустрия. Една от сравнително новите техники за печат върху текстил, а именно сублимацията, осигурява значителни предимства пред използваните други такива техники за печат досега.

Какво представлява сублимацията?

Под термина сублимация се описва процес, при който дадено вещество се превръща от твърдо в газообразно състояние, без да преминава фазата на течно състояние. Чрез постигането на това физично явление става възможно така характерната устойчивост на сублимационния печат на различни третирания.

Как точно се осъществява процесът печат върху плат чрез сублимация?

Сублимационният печат включва използването на цифров принтер за производство на огледални изображения върху хартия, която е специално покрита с трансферен материал. Отпечатването на изображението върху материала преминава през 2 фази. Първата фаза се нарича процес на загряване. При нея трансферната хартия се поставя в топлинна преса със субстрата и се подлага на температури от 170 до 200 гардуса по Целзий. Това позволява на мастилото и материала за прехвърляне да преминат от течно в газообразно състояние. След като мастилото и трансферния материал са в газообразно състояние, те проникват във влакната на субстратния материал (текстилът, върху който се печата). Втората стъпка е трансфер на мастилото и свързване. Когато процесът на загряване приключи, мастилото, което е проникнало в субстрата, се втвърдява и се фиксира постоянно на място от трансферния материал.

Сублимационният печат и предимствата му пред останалите техники за печат.

Те са възможни поради специфичната особенност на сублимационния процес, а именно свързването на мастилото с плата.

  • Дълготрайност на цветовете и изключително високо качество на изображението.
  • Изключително висока устойчивост на печата при разнообразни третирания. Издръжливост при пране на висока температура и различни механични влияния – разтягане и разпъване, търкане, гладене.

Какво е характерно за сублимацията?

Платът, който ще се използва за сублимация, трябва да бъде полимер – полиестер, полиамид и други такива. Допустимо е наличието на естествени влакна, като памук и други, в границите на 30 % от състава на тъканта. В такива случаи пробите за качеството и издръжливостта на отпечатъка са задължителни поради недоброто свързване на мастилото с естествени тъкани.

Може да се печата върху цяла ролка плат или върху вече готови скроени парчета, както и да се изрязват допълнително.

За какво може да се използва сублимационния печат?

Сублимационен печат на материали за реклама и материали за промоционални събития върху текстил.

Тук влизат всички текстилни материали, които се използват за организирането на промоции, рекламни събития и изложения:

Знамена, тениски, торби от плат, престилки, шалчета, поларени одеяла, покривки, хавлии, килими и изтривалки. Килимчетата и пътеките могат да бъдат изработени по индивидуален размер и с индивидуален или фирмен дизайн и са едно съвременно и идейно решение при обзавеждането на фирмени офис пространства, обзавеждане на хотели и ресторанти. С тях ще ви забележат много по-лесно и ще се откроите от конкурентите при участие в изложение или панаир.

Текстилни рамки, които могат да бъдат стационарни (за монтаж върху стени, подове или тавани) или мобилни.

Текстилните пана за стенен монтаж се опъват посредством специални силиконови ленти върху алуминиеви рамки. Самите рамки могат да са светещи или несветещи, едностранни или двусранни. Дебелината на профила варира, според разновидностите на приложението им, от 16 мм. до 160 мм.

Мобилни стени (мобилни пана) изработени от алуминиева рамка. Те са с разнообрани форми, размери и позволяват многократна употреба. Притежават олекотена, лесна за пренасяне и сглобяване конструкция, която може да се използва многократно с текстилни пана с различна визия. Монтират се лесно и от непрофесионалисти. Използват се, заедно с катедрите от текстил, при организирането на различни рекламни събития, промоционални събития, конференции, конкурси, при направа на преносими щандове и в офисни пространства. В Принтстудио21 предлагаме както печата на текстила за тях, така и самите конструкции.

Сублимационен печат за спортни екипи и бански.

В Принтстудио21 имаме богат опит, благодарение на дългогодишната ни работа за големи международни партньори, спезиализирали се в производството на професионална спортна екипировка за различни спортове, брандове и национални формации.

Сублимационен печат на платове за модната и шивашка индустрия.

Благодарение на техниката, с която разполагаме, сме в състояние да достигнем много високо качество на нашата продукция и да изпълним в нужните срокове големи по обем поръчки.

Сублимационен печат при интериорните оформления на офиси, хотели, ресторанти и барове. Сублимационен печат при декорация на частни домове.

Изготвяме килими, пътеки, завеси, възглавнички, покривки, хавлии и салфетки по индивидуален дизайн и с различни размери.

Печатаме и дамаски за мека мебел, което е особено подходящо когато искате да придадете индивидуалност в обзавеждането на вашия хотел или заведение.

Ширината на печат може да достигне до 1,60 м, докато дължината е неограничена.

Хавлии

Знамена

Интериорни решения за реклама от текстил

Килими

Други – престилки, шалчета, калъфки, възглавнички