5 грешки, които да не допускате във вашата външна рекламна кампания

Външна реклама5 грешки, които да не допускате във вашата външна рекламна кампания

5 грешки, които да не допускате във вашата външна рекламна кампания

Как да имате добър резултат от една аутдор рекламна кампания

Случвало ли ви се е да чуете коментари като “Пуснах реклама, но нямаше задоволителен ефект”, “Направих това и това, но не се получи нищо”. Всеки един рекламен или комуникационен канал има своите особености, които е добре да знаете, когато планирате своята реклама. Добре е да съгласувате целите и очакванията си с рекламната агенция, която ви обслужва, както и подробностите около техническото изпълнение на печатната реклама със специалистите в печатницата, ако вие сте лицата контактуващи с това звено.

Кои са най-честите грешки, които могат да се допуснат, в една външна комуникационна рекламна кампания?

Подценяване на рекламата върху скролерни съоръжения.

Много често клиентите, които са решили да включат външната реклама в своя комуникационен микс, когато са изправени пред избора билборд или скролер, те започват да клонят към статичния билборд. Доводите “за”са по-дългото видимост на рекламното съобщение и предполагаемия по-голям ефект. Това понякога, обаче, може да е много измамно. Забелязвали ли сте как бързо свиквате с обстановката, когато тя не се променя и е неподвижна? Човешкото око и човешкият мозък много бързо се адаптират към непроменящи се обекти и спират да ги забелязват и да им отдават значение. Толкова свикваме с тях, че на практика те стават невидими. Разбира се, за един двуседмичен период, колкото трае обикновено една рекламна кампания, този риск е много по-малък, защото и времето за свикване е малко. Но рискът все пак го има, особено ако част от пътникопотокът е редовен и всекидневно през тези 2 седмици минава през този маршрут и вижда същия билборд. Рискът се увеличава, ако решите да задържите същата кампания за повече време.

Кои са смарт решенията в тези случаи?

Ако желаете по-дълготрайна кампания, например 2 или 3 двуседмични кампании, и рекламирате върху пизи, сменете рекламните позиции на билбордовете за всяка кампания. Не наемайте едни и същи съоръжения за два последователни рекламни периода. Ако все пак решите да запазите същите позиции, сменете рекламната визия.
Включването на реклама върху скролери увеличава нейната видимост. Движението на скролера и смяната на визиите привлича погледа на минувачите, така както движението от телевизионния екран привлича погледите ни, дори и когато не сме заинтересовани от съдържанието.

Прекалено много текст във визията

Не забравяйте, че външната реклама е реклама за налагане на марката, имиджова реклама. Търсеният краен ефект е запомняне на вашия бранд от потребителите, така че когато те го видят на рафта или планират определена по-сложна покупка, да им бъде познат и да го прибавят към опциите си. Външната реклама не е, за да се обсипят потребителите с колкото се може повече информация за предлаганите от вас продукти или услуги. Бъдете кратки, ясни, но пък запомнящи се в посланието си. Формулата е 6 до 8 думи. Ако потребителите трудно биха ви открили само по името на марката онлайн, постарайте се да отбележите контакт, който ще бъде запомнен лесно – уеб сайт или друг лесен начин да бъдете открити. Телефонните номера в случая са безполезни, освен ако не са кратки национални номера.

Нечетимост на текста върху билборда

Сигурни ли сте, че големината на текста ще бъде достатъчна, за да се чете лесно и бързо? Това, което виждате на екрана, не е това, което се вижда на отпечатания билборд от разстояние. Ако имате съмнения, споделете ги с графичния дизайнер, който работи по проекта ви.

Затруднена видимост на избраните позиции

Много често, особено по магистралите, в близост до рекламните съоръжения има дървета, които с настъпването на пролетно-летния сезон се оказва, че нарушават видимостта към рекламния билборд. Израснали нови клони, тези, които са били там са пораснали, дърветатат са се разлистили и съоръжението, което е било с идеална видимост само няколко месеца по-късно е частично закрито. Осведомете се по време на избора на реклмани позиции за текущото състояние на заобикалящата растителност.

Недостатъчна продължителност на рекламната кампания

Не очаквайте бърз ефект от рекламната кампания.
В рекламата, както и в други области, има средства, които имат бърз, но краткотраен ефект, има и такива, при които ефектът настъпва бавно, с наслагване, но за сметка на това е дълготраен. Външната реклама е от втората група. Ако сте наели позиции и сте планирали двуседмична кампания, не влагайте надежди, че за този кратък период хората ще запомнят марката ви и ще се припознаят с нея.

Какво да направите , за да оптимизирате ефекта от външната си реклама и да извлечете максимум резултат?

Трябва да сте по-постоянни. Планирайте поне няколко кампании в зависимост от сезонността на вашия продукт и активността на потребителите.

Съчетайте външната рекламна кампания с други рекламни и комуникационни канали, за да достига посланието до вашите потенциални клиенти от няколко места. За да запомни човек една марка, според проучванията, той трябва да получи над 10 сигнала от няколко места.

Не подценявайте значимостта на визията и текста. Посредствените неща рядко биват забелязвани. В тези случаи ролята на дисайнерският екип, копирайтъра и маркетолога са от особено значение.

При повече въпроси и конкретен казус, може да отправяте вашите запитвания към нашите специалисти. Не оставяйте вашата рекламна кампания без съдействието от нужните специалисти за постигане на доброто ѝ изпълнcение.