Сублимационен печат / Печат върху текстил

Сублимационен печат / Печат върху текстил

Сублимация върху плат

Какво представлява сублимацията?

Сублимационната техника за печат върху плат се използва, когато печатаме върху тъкани с достатъчно висок процент синтетична материя, и когато искаме да постигнем изключителна трайност на цветовете и печата.

Под термина сублимация се описва процес, при който дадено вещество се превръща от твърдо в газообразно състояние, без да преминава фазата на течно състояние. Чрез постигането на това физично явление става възможно така характерната устойчивост на сублимационния печат при различни видове третирания.

Как се осъществява процесът печат върху плат чрез сублимация?

Сублимационният печат включва използването на цифров принтер за производство на огледални изображения върху хартия, която е специално покрита с трансферен материал. Отпечатването на изображението върху материала преминава през 2 фази. Първата фаза се нарича процес на загряване. При нея трансферната хартия се поставя в топлинна преса със субстрата и се подлага на температури от 170 до 200 градуса по Целзий. Това позволява на мастилото и материала за прехвърляне да преминат от течно в газообразно състояние. След като мастилото и трансферния материал са в газообразно състояние, те проникват във влакната на субстратния материал (текстилът, върху който се печата). Втората стъпка е трансфер на мастилото и свързване. Когато процесът на загряване приключи, мастилото, което е проникнало в субстрата, се втвърдява и се фиксира постоянно на място от трансферния материал.

Предимствата на сублимационния печат пред останалите техники за печат върху плат

Предимствата на сублимацията са възможни поради специфичната особеност на сублимационния процес, а именно свързването на мастилото с плата. Това са:

 • Дълготрайност на цветовете и изключително високо качество на изображението и цветова наситеност;
 • Изключително висока устойчивост на печата при разнообразни третирания. Издръжливост при пране на висока температура и различни механични влияния – разтягане и разпъване, търкане, гладене;
 • Възможност за печат върху материи подходящи за изработка на спортен текстил;
 • Изключително висока устойчивост на печата във времето.

Какво е характерно за сублимацията?

Платът, който ще се използва за сублимация, трябва да бъде полимер – полиестер, полиамид и други такива. Допустимо е наличието на естествени влакна, като памук и други, в границите на 30 % от състава на тъканта. В такива случаи пробите за качеството и издръжливостта на отпечатъка са задължителни поради недоброто свързване на мастилото с естествени тъкани.

Може да се печата върху цяла ролка плат или върху вече готови скроени парчета, както и да се изрязват допълнително.

За какво се използва сублимационния печат?

 • Печат на знамена и флагове;
 • Печат върху спортен текстил;
 • Печат на рекламен текстил;
 • Печат върху аксесоари за спорт;
 • Печат върху интериорен текстил – дамаски, щори, пердета;
 • Печат на банери, лед банери, промоционални стени, фотостени, където предпочитаната печатаема основа е плат;
 • Печат на фотографски фонове.

Насоки за изпращане на файлове

Трябва ви надежден партньор в бизнеса?

Знаем колко е важно представянето на бизнеса и продуктите ви пред клиенти и партньори. Насреща сме, за да ви помогнем с най-доброто решение и изпълнение.