Как да брандирате търговския си обект, така че да привлечете и предразположите своите клиенти

Интериорни решенияКак да брандирате търговския си обект, така че да привлечете и предразположите своите клиенти

Как да брандирате търговския си обект, така че да привлечете и предразположите своите клиенти

Знаете ли как да брандирате своя обект и как да оформите интериора на своя магазин или заведение за по-добри резултати? Отдавате ли нужното значение на физическото оформление на вашия търговски обект, за да предразположите своите клиенти към покупки?

Отдавна е известно, че въздействието на музиката, ароматите, определена подредба и цветове, както и други фактори на взаимодействие, предразполагат клиентите. Но знаете ли кои са те и откъде да започнете? В тази статия ще ви разкрием с какво да се съобразявате и ще ви запознаем с основните принципи на вътрешното оформление и реклама на вашия обект за максимални резултати.

Откъде да започнете

Започнете с това какви са вашите клиенти и какъв е вашия продукт

Какви са клиентите ви и какво продавате. Каква атмосфера искате да внушите. Замислете се за голямата картинка. Какво е впечатлението, което искате дза създадете.

Луксозни стоки ли продавате или бюджетни? Ако продавате луксозни продукти, не спестявайте от оформлението и материалите, които ще използвате за вашия обект. Клиентите очакват съответствие. Ако спестите от това, ще имате проблеми в дългосрочен аспект. На пазара вече съществуват достатъчно разнообразни фолиа, тапети и други материали, които имитират неща като естествена кожа, естествени фурнири, мрамор, благородни метали и други. Това позволява да създадете пространства, рекламни дисплеи и да облечете стени, които да създадат много висок клас визия за вашия магазин.

Ако вашият обект е заведение, какъв тип храна предлагате и каква таргет аудитория сте си поставили?

Дали основното ви предимство е, че предлагате продукти, които са екологично чисти и натурални. В такъв случай използвайте натурални и земни, успокояващи цветове, материали с естествен произход.

Дали предлагате козметика. Използвайте светли цветове, които внушават чистота и нежност, материали гладки на допир.

Кой пазарува от вас. Жени, жени с деца, основно мъже, жени, придружавани от своите патньори. Може да осигурите място за почивка за съпрузите, докато изчакват своите дами, удобства за децата.

Примерите са толкова, колкото и видовете потребители и видовете търговски обекти. Замислете се на кого и какво продавате.

Визуалното впечатление е на първо място

Старайте се да създадете визуално приятно и атрактивно обкръжение. Зрението е едно от първите сетива, които хората използват, за да си създадат мигновено впечатление. Начинът, по който са аранжирани и представени продуктите, фонът на който са поставени, може драстично да смени нагласата на вашите потенциални клиенти за конкретен продукт. От това може да зависи дали той ще изглежда привлекателен и желан или ще изглежда евтино и некачествено.

Как да разделите пространството и къде да разположите своите рекламни и маркетингови материали

Другото основно нещо в стратегията ви за привличането и задържането на клиентите в търговския ви обект е как ще разделите и организирате на пространството в помещението и разположението на щандовете.

Има няколко основни типа разпределение на основното пространство

Кой ще изберете за вашия обект зависи от пространството, с което разполагате, типа стоки, които предлагате и доколко искате да контролирате придвижването на клиентите в магазина.

Разпределение тип решетка, при което имаме множестве решетъчно подредени щандове в пространството и което се наблюдава в повечето големи супермаркети.

Разпределение тип лупинг, при което има разположение на стоки и визии по стените и голяма част от нещата са в централната част на помещението. Този нвид разположение позволява голям контрол върху придвижването на клиентите в магазина.

Разпределение тип свободно придвижване, при което дисплеите, на които са поставени стоките са е свободно. Тук трудно може да зададете посока на клиентите си.

Разпределение тип Икеа, при което клиентите, за да излязат от магазина трябва да минат през всички щандове.

Оставете въздух и свобода на движението

Когато има много малко пространство между щандовете, рискът от това клиентите ви да се чувстват некомфортно нараства. Сблъскване, отъркване в гърба на клиентите при разминаване са фактори, които могат много бързо да накарат клиентите ви да напуснат търговския обект.

Къде да поставяте ключовите си продукти и рекламни материали

Повечето хора са десничари и първото нещо, което правят, когато влязат в обекта, е да се обърнат на дясната страна и да поемат надясно. Ако имате продукт, който искате да изкарате на преден план, или рекламно съоръжение, което ще даде информация, която да улесни покупката на продукт, като табела, банер, дисплей, поставете ги от дясната сктрана на магазина. Така ще си гарантирате, че потребителите ще ги видят преди да са решили да напуснат магазина.

Поставяйте ключовите продукти и рекламна информация на нивото на очите.

Не поставяйте важните неща още на самия вход

Когато потребителите пристъпят в търговски обект, те се стремят да получат цялостна представа за него и продуктите, които се предлагат. Обхващат го с поглед и се адаптират. Всяко едно нещо разположено непосредствено след входа на магазина, ще остане незабелязано, именно поради този факт. Вместо това, поставете рекламните табла, информационните табла и важните рекламни дисплеи няколко метра поне по-навътре след входа.

Интериорно оформление, реклама и брандиране на търговския обект

Знаете максимата, че по дрехите посрещат. Това важи и за това как ще ви възприемат клиентите. В случая вашите дрехи са витрината, за да накарате хората да влязат в обекта ви, и интериорния и рекламен дизайн, за да създадете добро впечатление у тях и да ги задържите максимално дълго вътре.

Витрината

Не подценявайте значението на витрината и впечатлението, което може да създаде. За да задържите клиентите и да ги накарате да купят, първо трябва да ги накарате да влязат. Точно тук идва ролята на витрината. Аранжирайте я умело, ако имате пространство за продуктови дисплеи. Направете я привлекателна, използвайте продукти, които са атрактивни. Ако нямате такова пространство и разполагате само със стъклена витрина, трябва да използвате максимума от нея. Нашият дизайнерски екип може да ви предложи множество концепции, които да привличат “окото” и да направят вашата витрина подканваща. Фолиата, които предлагаме и печатаме на реномирани производители от бранша, непрекъснато се усъвършенстват и разнообразяват. Освен стандартните перфо фолиа за витрина, плътни фолиа и пясъкоструйни (фрост) фолиа, съществуват и различни други декоративни фолиа за стъкло, печатаеми самозалепващи се фолиа от текстилни нишки и други, които придават много изтънчено и луксозно излъчване на вашата витрина.

Ако продавате скъпи продукти, използвайте минималистичен стил, както за вида и броя на продуктите на витрината, така и за тези в магазина. Ако конкурентното ви предимство е цената, създайте умишлено на витрината изобилие. Това ще създаде чувство на предстояща сделка у потребителите и ще затвърди този ефект.

Брандинг преживяване

Съобразявайте интериорния дизайн с цветовете, които използвате за вашата марка. Следвайте бранд концепцията като цветове и стил. Всички табели, банери и рекламни плакати трябва да се придържат към същата визия. Направете магазина специфичен и отличим от останалите. Накарайте клиентите да усещат, че влизат не в поредния търговски обект. Особено силно това важи, ако планирате верига от обекти. Те трябва да имат сходни черти, които ги отличават от останалите на пазара.

Бъдете смели и креативни

Не се притеснявайте да експериментирате, да използвате отличими материали, нестандартни дизайнерски идеи и да направите специфични продуктови и рекламни дисплеи.

Тапетите създават меко излъчване, усещане на топлина и уют. Когато са правилно подбрани за вашето помещение, продукти и бранд визия, те могат значително да подпомогнат атрактивната и приятна визия.

Интериорен дизайн и брандинг за заведения

При заведенията – ресторанти, барове и други, възможностите да създадете уникално преживяване за клиентите си и да ги накарате да се върнат отново са безброй.

Създайте уникално тематично преживяване. Съобразете типа клиенти, който искате да привлечете, кухнята. Цветовете са от голямо значение. Материалите, които използвате също.

Не се придържайте към стандартното. Потърсете интересни комбинации и използвайте интериоирни дизайнери, за да създадете различна и запомняща се атмосфера.

Персонализирайте. С печата върху текстил и дамаски може да сложите ваше лого и собствена визия, съобразена с останалия интерио върху мека мебел, като щъркели, табуретки, столове, кресла и други. Може да имате и собствени барбарони, сгъваеми плажни столове, разработени по ваш дизайн. Особено подходящо, ефектно и бюджетно решение за плажни барове и плажни заведения.

Използвайте ефектни лед банери, текстилни стени и табла, за да създадете персонална атмосфера за вашите клиенти при провеждане на събитие. Това винаги прави впечатление.

Разположете бариери за опашки, поставени в близост до входа. Това създава впечатление, че редовно се събират посетители, които чакат за да влязат в заведението ви. Много ефектен метод за така наречения в маркетинга social proof.

Рекламни табла, текстилни стени и лед банери

Какво да използвате и къде да го разположите? Изключително ефективни са светещите кутии (текстилни лед пана), които се фиксират на стена, имат обем и се разполагат много често зад касовата зона. Те са изключително ефективни. Могат да се разположат и на други точки в търговския обект, за да акцентират на определен продукт или промоция. Изградени са от алуминиева рамка, а текстилното се сменя, което е изключително подходящо, когато се наложи чексто да сменяте визията и рекламното прослание. Такъв тип текстилни пана представляват и лед банерите. Те са свободностоящи и тяхното предимство е, че можете да променяте положението им в търговския обект. Могат да се сглобяват и по този начин да образуват параван, когато искате да разделите пространство. Лед банерите и текстилните рамки за стена са изключително атрактивни и добре изглеждащи рекламни съоръжения. Мекотата на излъчването на плата и задното засветяване придават модерно и елегантно излъчване.

Забавете хода на клиентите си

ова ще увеличи времето в магазина и вероятносттта да направят повече покупки. Поставете на ключови позиции подходящи и нестандартни продуктови дисплеи, интересни продукти с централно разположение иинтересна аранжиравка, интересни табла, лед банери с информация, дайте им нещо, което да разгледат. Поставете места за сядане. Поставете дребни и интересни неща за разглеждане, които да привличат внимание.

Вашият екип

И не на последно място, екипът ви, който ще бъде в контакт с клиентите, е един от ключовите фактори за успех. Уверете се, че са усмихнати, учтиви и че реагират адекватно на различни ситуации. Униформи на вашата компания, изпълнени в бранд цветовете и визията на марката, допълват цялостното впечатление и имидж и действат положително в подсъзнателния процес на взимане на решение от потребителите.