Как печатната рекламата дава своя дял за успеха на една рекламна кампания

Външна рекламаКак печатната рекламата дава своя дял за успеха на една рекламна кампания

Как печатната рекламата дава своя дял за успеха на една рекламна кампания

Силата на интегрираните маркетингови кампании

 

По-високата конкуренция е една от причините, поради които бизнесите постоянно търсят начини да достигнат своята целева аудитория и да бъдат запомнени. Един от начините за постигане на този цел е чрез интегрирани маркетингови кампании.

Но какво точно са интегрираните маркетингови кампании и как могат да бъдат полезни за вашия бизнес?

Интегрираните маркетингови кампании са комплексни маркетингови стратегии, които комбинират различни методи и канали за реклама, за да предоставят консистентна брандова информация. Основната идея зад ИМК е да се гарантира, че всички маркетингови усилия работят хармонично в различни контактни точки и че се постига максимално покритие и въздействие върху аудиторията на марката.

Как може да се изгради и структурира една интегрирана маркетингова кампания?

Изграждането на интегрирана маркетингова кампания включва прилагането на определени принципи.

  1. Консистентно съобщение: Едно от основните правила при интегрираните маркетингови кампании е спазването на консистентно бранд/рекламно съобщение, което да присъства като послание във всички избрани канали. Независимо дали клиентът взаимодейства с вашия бранд чрез социални мрежи, имейл или физически магазин, съобщението остава еднакво. Това го прави запомнящо се за аудиторията и поддържа идентичността на бранда.
  2. Мултиканален подход: Интегрираните маркетингови кампании включват множество маркетингови канали, включително в онлайн и офлайн средства. Включително и тяхното използване едновременно или в определбена последователност и с кратък промеждутък – социални мрежи, съдържание за маркетинг, имейл кампании, печатна реклама, радио, телевизия и други.
  3. Синхронизация: Всички маркетингови усилия се координират и планират, за да се осигури максимален ефект. Това включва синхронизиран старт на кампанията в различните канали и последователност в комуникационните съобщения.
  4. Кампания, базирана на данни: Анализът на данни играе ключова роля в интегрираните маркетингови кампании, позволявайки на бизнесите да проследяват и измерват производителността на всеки канал и да оптимизират стратегиите си съответно.

Печатната реклама като комуникационен канал в интегрираните маркетингови кампании

Независимо от бума на дигиталните канали за реклама, ролята на печатната реклама все още остава влиятелна – от огромни рекламни табла и привлекателни постери на открито до по-малки печатни материали, специално разработени за промоционално или комуникационно събитие дисплеи и съоръжения, до изложбените дисплеи в търговски обекти. Всички те образуват голямо оръжие за вашата кампания с цел достигане на поставената цел.

1. Външна реклама

Аутдор рекламата и един от най-влиятелните канали с голямо покритие на аудиторията. Тя помага на вашата кампания да постигне някои важни цели.

Максимизиране на видимостта: Големите билборди, поставени на стратегически места с голям трафик, гарантират, че вашето съобщение достига обширна и разнообразна аудитория. Без значение дали става въпрос за шофьори на оживен път или пешеходци в центъра на града, те привличат внимание и осигуряват присъствие, което спомага за запомнянето на бранда и на съобщението.

Създаване на локален ефект и такъв на национално ниво: Външната реклама може да бъде локална кампания или кампания за брандов имидж. Поставянето на билборд или скролер в конкретни квартали или региони позволява на бизнесите да насочват ефективно местните аудитории. Този локален ефект е особено полезен за бизнеси, които искат да установят силно присъствие в своята общност, както и за тези, които провеждат промоции или събития на местно равнище. От друга страна, много големи брандове използват аутдор рекламата като важна част от своите кампании за брандов имидж.

Предоставяне на 24/7 експозиция: За разлика от други форми на реклама, като дигиталната, които се позиционират пред погледа на аудиторията за кратко време и едновременно с това влизат в борба за вашето внимание с огромно количество друга дигитална информация, външната реклама предлага експозиция 24/7. Престой на светофар, чакане на превозно средство или разходка, билбордът попада в полезрението на потенциални клиенти. Тази видимост в комбинация с другите канали, допринася за дългосрочното запомняне и разпознаване на бранда.

2. По-малки печатни материали

Имидж и кредибилност: Печатната реклама в специализирани списания помага за изграждане на имиджа на компанията и увеличаване на кредибилността й.

Достигане до нови аудитории: Листовки, каталози и информационни брошури могат да бъдат използвани умно в определени рекламни кампании, в зависимост от целта и типа продукт.

3. Брандиране на сгради и превозни средства, конструкции с печати за събития и промоционални щандове

Достигане до нова аудитория: Основното послание на рекламната кампания или бранда ви, разположено върху превозните средства на вашата компания, може значително да увеличи аудиторията, до която достигате.

Брандов имидж и възприятие: Тези печатни материали добавят по-голяма стойност на имиджа на компанията ви и вашия продукт. Те въздействат на начина, по който клиентите ви възприемат продукта и услугата, предлагани от вас, и начинът, по който ги оценяват.

Ценообразуване: Приятното визуално възприятие на вашия продукт и бранд, повишава стойността им в очите на клиентите ви и косвено влияе на ценообразуването. Обикновено хората са склонни да плащат повече за продукти, които изглеждат по-добре и имат по-добър имидж.

Предимствата на Интегрираните Маркетингови Кампании

Какво предимство ще ви даде интегрирана маркетингова кампания?

Утвърждаване на бранда

За да се развива компанията, определено трябва да се обръща внимание на това как клиентите възприемат бранда. Чрез последователност и консистентност на съобщенията и бизнесите установяват силен, запомнен бранд идентитет. Това е дългосрочна стратегия, която се отплаща нъв времето и служи на бизнеса в периоди на пазарни флуктуации или когато клиентите трябва да изберат правилния бранд за продукт, от който имат нужда.

Увеличава възможността ви да достигате клиенти там, където прекарват времето си

Интегрираните маркетингови кампании увеличават вероятността вашата фирма да достигне клиентите по различни канали там, където прекарват времето си.

Повишава възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

Съгласуваните усилия по няколко канала са по-ефективни и водят до по-висока възвръщаемост на инвестицията.

Как да имате успешна интегрирана маркетингова кампания

Задайте си ясни цели. Дефинирайте целите на вашата кампания и какво представлява успешния резултат.

Опознайте своята аудитория, ако вече не сте го направили. Разберете предпочитанията, поведението и предпочитаните комуникационни канали на вашата целева аудитория. Намерете инсайта, идеята, която стои задвижва поведението или промяната в поведението на аудиторията.

Създайте централно съобщение. Разработете ясно, кратко и убедително брандово съобщение, което ще резонира с вашата аудитория, и ще се използва във вички канали за комуникация.

Изберете правилните канали. Изберете маркетинговите канали, които са най-подходящи за вашата аудитория.

Тайминг. Задайте правилен тайминг за старт на кампанията. Ако кампанията ви е лаунч – за стартиращ бизнес или продукт, не я правете много преди пускането на продукта/услугата, защото има опасност до пускането на продукта на лавиците, вече да сте слезли от гребена на вълната на потребителското внимание. Уверете се, че имате ясен план кой канал кога и след кой друг да включите в кампанията. Съобразявайте се със събития, които не зависят от вас – шампионски лиги, предизборни кампании, големи празници, черен петък и други. Всички те, ако не са част от кампанията ви, ще отвлекат внимание от вас и ще ви трябва много по-голам бюджет за рекламните кампании, защото конкуренцията в такива периоди е голяма и оттам и цената за реклама.

Съгласувайте усилията си. Уверете се, че всички елементи на вашата кампания работят заедно и са синхронизирани.

Измервайте и коригирайте. Непрекъснато следете представянето на кампанията, събирайте данни и правете необходимите корекции, за да подобрите резултатите. Използвайте данните за предстоящите кампании.

Примери на успешни интегрирани маркетингови кампании

Винаги е от помощ да разгледаме какво правят големите и популярни марки в областта на интегрираните маркетингови кампании. Дори ако бизнесът ви няма толкова голям маркетингов бюджет и все още няма толкова силна представяне, винаги можете да вземете малко от техния опит и инициативи, които най-добре се вписват във вашия бизнес.

Dove „Кампанията за Реална Красота“:

Канали: Печатни реклами, телевизионни реклами, социални медии.
Принцип: Представяне на разнообразието, предизвикване на стандартите за красота.
Успех: Кампанията на Dove предизвика традиционните норми за красота, като представя реални жени с различни форми и размери на тялото. Тя получи широко одобрение за позитивното си послание и автентичност.

Blendtec „Will It Blend?“

Канали: Онлайн видеа, социални медии, печатни реклами.
Принцип: Забавно съдържание, демонстрация на продукт.
Печатен компонент: Печатни реклами бяха използвани, за да покажат здравината и възможностите за смесване на блендерите на Blendtec.

MailChimp „Did You Mean MailChimp?“

Канали: Онлайн видеа, социални медии, печатни реклами.
Принцип: Повишаване на осведомеността за бранда, забавен хумор.
Печатен компонент: Кампанията „Did You Mean MailChimp?“ включва печатни реклами с креативен дизайн, разширявайки забавната и игрива комопонента в в традиционните медии.
Успех: Кампанията увеличи осведомеността за бранда и подчерта ролята на MailChimp в електронния маркетинг.

Saddleback Leather

Канали: Социални медии, печатни реклами, маркетинг с влиятелни лица.
Печатен компонент: Saddleback Leather използва печатни реклами в специализирани списания, за да представи здравината и изработката на своите продукти от кожа.
Успех: Кампанията резонира с определена целева аудитория, а брандът придобива репутацията на производител на висококачествени, дълготрайни продукти.

Glossier

Канали: Социални медии, маркетинг с влиятелни лица, печатни реклами.
Принцип: Съдържание, генерирано от потребителите, семпл и модерен дизайн.
Печатен компонент: Glossier, известен с минималистичните си продукти за красота, представя печатни реклами в списания, които съответстват на неговата естетика, подчертавайки простотата и ефективността на продуктите му.
Успех: Брандът създава общност сред клиентите си чрез своя интегриран подход, съчетавайки цифрови и печатни стратегии.

В свят, в който потребителите са засипани с маркетингови съобщения, интегрираните маркетингови кампании излизат едни гърди напред като ефективен начин за създаване на разпознаваема марка, ангажиране на клиентите и постигане на смислени резултати. Чрез разбиране на основните принципи и тяхното стратегическо прилагане, бизнесът ви може да разкрие пълния си потенциал в интегрираните маркетингови кампании и да се представи добре в конкурентна обстановка.