Ръководство – как да използвате мърчъндайз продукти за вашия бизнес

Корпоративна рекламаРъководство – как да използвате мърчъндайз продукти за вашия бизнес

Ръководство – как да използвате мърчъндайз продукти за вашия бизнес

Как да превърнете ваши брандирани продукти в мърчъндайз продукти и да ги включите в продажбения си микс.

Най-често сме свикнали да виждаме брандираните продукти да се използват под формата на корпоративни подаръци към клиентите, фирмени офис продукти или като промоционални продукти в кампании.

Но по какъв друг начин могат да се впишат в дейността ви?

Отговорът е – като ги превърнете в мърчъндайз продукти със стойност за вашите клиенти и започнете да ги продавате. Така не само ще повишите приходите от бизнес дейността си, но и ще помогне да развиете своя бранд и повече хора да научат за вас.

Вижте как може да се случи това.

Какво са мърчъндайз продуктите

Всеки един продукт, който е в обръщение в търговската мрежа, е по същество мърчъндзайз продукт, защото е предназначен за продажба.

Но всички всъщност сме свикнали да възприемаме по-специфичен смисъл и понятие под този термин.

Част от мърчъндайз продуктите, които са широко разпространени в ритейл индустрията, са къстъмизирани продукти, брандирани с известни лица и анимационни филмови персонажи. Това си е развита индустрия от години, която се подхранва от множеството на брой фенове на певци, музиканти или герои от нашумели анимации. Всички сме виждали безброй продукти брандирани с лицата на Мики Маус, Елза и Ана, рок идоли и още много подобни.

Но мърчъндайз продукти могат да бъдат и брандирани продукти с лого или мотиви от определена търговска марка, която е на почит сред широката аудитория. Шапки или тениски с логото на вашата любима автомобилна марка, предназначено за фенове. Волво, например, си имат онлайн магазин, който продава техни мърчъндайз пнродукти. Или пък самият продукт е популярен сред определен кръг хора с определени интереси и в случая се използва за брандиране и популяризиране на бранда – ако сте йога студио, това могат да бъдат клинове, специализирани за йога, например, или ранички с кастъм дизайн, който ще се хареса на клиентите ви.

За какъв тип бизнес са подходящи мърчъндайз продуктите и как успешно може да ги включите в продажбите си

Освен добре познатите брандове с масово покритие, дори и по-малките бизнеси могат успешно да се възползват от свои брандирани продуктите. Такива са бизнеси, които искат да развиват в бъдеще своя марка и изграждат брандинг стратегия, както и бизнеси, които продават продукти или услуги, които са “на мода” или са превзели вниманието на определен кръг “запалени” потребители. Следете редовно тенденциите сред потребителите и обществото и се опитайте да “хванете” подходящата за вашия бизнес вълна.

Какви мърч продукти може да използвате според дейността си?

Търговски обекти

Предложете на вашите клиенти еко заместител на найлоновите торби или на хартиените. А именно чанти/торби от плат (tote bags) за многократна употреба с ваше лого и привлекателен дизайн. Те са много актуални към момента, особено сред аудиторията 20-35 години, и покриват тенденциите за екологични навици. Така името на вашия бизнес ще достигне навсякъде, където се разхождат и вашите торбички.

За често купувани артикули направете вариант с уникален дизайн с вашето лого и послание (ако продуктът го позволява). Може да използвате определени събития, тенденции, празници като повод да го направите. Използвайте свежи и забавни идеи, за да бъде интересно за клиентите ви да ги използват.

Бизнеси в сферата на услугите

Голяма част от офлайн услугите са с ограничен капацитет в зависимост от площта, на която се разполагат и броя на персонала. Вариант за тях да надскочат този праг, без да влагат значителни инвестиции в материална база и персонал, е да продават свързани продукти в допълнение към основната си дейност.

Фризьорските студиа и бюти студиа

Такъв бизнес модел са възприели, например, фризьорските студиа и бюти студиа. Към основната си дейност те добавят и продажбата на продукти, за които се предполага, че трябва да спомогнат за разрешаването на проблема на клиентите. Към тези продукти те лесно биха могли да добавят и брандирани продукти, които са свързани с дейносттта им. Салоните за красота, например, могат да продават професионални маски за лице като свързани продукти и брандирани ленти за коса като мърчъндайз продукти. Красиви несесери, подходящи за дамската чанта, брандирани с ваше лого, други аксесоари, холдери за четки за коса, компактни огледалца в кожен калъф – отново по ваш дизайн и с ваше лого.

Спортни центрове

Фитнес центровете, йога студиа и спа центрове са благодатни бизнеси откъм продажбата на мърчъндайз продукти. Практикуването на тези спортове и посещението на спа центрове е свързано с употребата на продукти като хавлии, различни аксесоари за спорт като фитили за фитнес, йога болстъри, постелки, възглавници, бутилки за многократна употреба, както и са свързани с нуждата от раници, чанти и специализирано спортно облекло. Всички тези продукти могат успешно да се предлагат на клиентите, защото те реално имат нужда от тях, но ако се предлагат брандирани, това затвърждава позициите ви като компания, която има специално отношение към своите клиенти. В допълнение към това, високото качество на продукта ще даде допълнителна стойност за клиента. Големият избор от специализирани спортни текстили, като дишащи материи, quick dry и други, са гаранция за доброто изпълнение. Нашите дизайнери ще ви консултират относно най-удачния вариант за вашия конкретен случай. Ще разработим дизайн според типа на вашите клиенти и предпочитанията, които сте забелязали, че те проявяват. Така имате пълен контрол върху качеството на продукта, който предлагаме – дизайн, текстил, модел, качество на изработката, видимост на вашия бранд и възможност да вдъхновявате чрез послание.

Артисти и татуировчици

Студията за татуировки, художници и арт изпълнители създават изкуство. Когато това изкуство се харесва на клиентите и има почитатели, то може да се пресъздаде още веднъж върху продукти като тениски, шапки, чанти, хавлии, суитчъри и други малки аксесоари. Татуировчици, които правят авторски татуировки и имат специфичен стил, могат да разширят дейността си като започнат да предлагат серия от облекла със свои дизайни или постери с техни рисунки.
Фотографите могат да продават своите кадри, отпечатани на канава или постери.

Организатори на курсове

От мърчъндайз продукти могат да се възползват и организаторите на готварски и сладкарски курсове, както и други занаятчийски такива. Те могат да използват по време на занятията си и за продажба брандирани престилки за готвене, покривки, шапки и други артикули, които са необходими при упражняване на дейността. Продажбата на тези продукти ще добави стойност и към вашите приходи, и към изживяването на клиентите.

Бизнеси и събития с кауза

Бизнесите и събитията с кауза са едни от най-подходящите да включат мърч продукти в рекламната си стратегия. Клиенти, които споделят каузата, с удоволствие биха ползвали такъв тип брандираните продукти и биха станали посланици на идеята. Брандирани шишета и чаши за многократна употреба, тениски и потници с къстъм дизайн, гривнички с лого и послание, ключодържатели, ранички и торби от текстил, тениски и друго спортно облекло са част от продуктите, които може да споделяте и продавате, за да разпространявате името на бранда и каузата.

Електронни медии с широка аудитория

Медии, които са с авторитет сред аудиторията си и са изградили име, могат успешно да продават мърчъндайз продукти на свои почитатели – шапки, торбички, тениски, суитчъри и други. Forbes в глобален мащаб, The New Yorker и други са успешен пример за това.

ХоРеКа индустрия

Вижте какво правят Disneyland или Hard Rock Cafe.

Заведението ви се откроява с нещо специфично, насочено е към фенове на определен стил музика, събирате любители на някакво хоби или предлагате някаква атракция, специфична за вашето заведение – свържете го с мърч продукт.

Клиентите ви са прекарали незабравима почивка във вашия хотел или в курорта, на който се разполага хотела ви – предложете им сувенир, който да им напомня за хубавите моменти, с логото на хотела или името на дестинацията. Плажна хавлия, тениска или плажна чанта с лого на дестинацията, хотела или нещо типично за тях.

Как мърчъндайз продуктите работят за вас

  • Генерирате допълнителна доходност от допълнителни продажби.
  • Налагате своята марка на пазара и се позиционирате като бранд, който има визия, както и отношение към потребителите си.
  • Името ви се разпространява сред все по-широк кръг от хора, когато клиентите ви ползват продуктите в движение.

Текущите ви клиенти са едно от най-големите ви богатства. Обърнете им допълнително внимание. Често привличането на нови клиенти ще ви коство много повече като бюджети и време. На първо място – възползвайте се от ресурсите, с които разполагате. Нашият екип може да ви даде конкретни насоки какъв тип продукти може да предложите според бизнеса и типа клиенти, с които работите.