Какви са тенденциите в графичния дизайн за 2023 година

ДизайнКакви са тенденциите в графичния дизайн за 2023 година

Какви са тенденциите в графичния дизайн за 2023 година

Трябва ли и до колко да се влияем от това, което е актуално към момента в графичния дизайн при оформление на рекламни визии? Какви са тенденциите в момента?

Ако някога сте били клиент на печатница или студио за графичен дизайн, защото се е налагало да си поръчате изготвяне на визия за рекламен материал, може да сте си задавали вече този въпрос. Като професионалисти сблъскващи се всеки ден с това даваме веднага обективно мнение по въпроса.

Подредете вашите проритети

На първо място винаги поставяйте вашия продукт и хората, на които продавате. Всяка една рекламна визия трябва да е съобразена основно с това.

Ако имате вече изготвен бранд бук, следвайте го. В зависимост от тенденциите в момента, може да си позволите да обсъдите с вашия дизайнер как да приложите това, което подхожда на вашия бранд. Все пак целта е да бъдете привлекателни за клиентите си и да правите продажби, както и да не правите прекалено драстични промени, така че да не бъдете разпознати.

Микро и макро тенденции в дизайна

Забелязали ли сте как се променят големите марки с времето? Колко пъти част от тях променят логото си, преминавайки към нова визия. Ако разгледате логата им отпреди десетилетия, ще забележите, че в наше време голяма част от тях със сигурност биха изглеждали не на място и неатрактивни.

Това подкрепя тезата, че тенденции има и е добре да се спазват поне част от тях, за да не изглеждаме след време остарели и непривлекателни. Обръщайте внимавние на големите течения и генералните промени, които се случват постепенно и неусетно във времето. Не робувайте на временните и краткотрайни експлозии.

Микро и макро тенденции в дизайна

Какви са микро тенденциите за 2023 година

Типография

Внимание към шрифтовете и експерименти с тях. Изкривявания, удължаване, асиметрични форми и други. Кастъм шрифтовете набират популярност и са един от начините да се отличите и да
Друг момент при шрифтовете е, че серифният шрифт придобива отново актуалност.

Типография в дизайна

Ретро линия

Минимализъм и изчистена винтидж ретро визия.

Ретро линия в дизайна

Класически минимализъм

Изчистване на излишните елементи, опростяване на визията и поставяне на акцент върху негативното пространство. Тази тенденция, която продължава и от предишни години, улеснява възприемането на важните неща във визията от клиентите на бранда.

Класически минимализъм в дизайна

Дързък минимализъм

Прилагане на принципите на минимализма, но в много смела посока. Изчистени линии, но с дръзки и ярки цветове.

Дързък минимализъм в дизайна

Хаотичен максимализъм

Подходящ стил, ако аудиторията ви е от поколението Y и Z. Целта на използването на тази тенденция е да се постигне нещо абсолютно различно, което да изпъква и да грабва от пръв поглед.

Хаотичен максимализъм в графичния дизайн

Текстури

Добавяне на текстура към визията придава специфично усещане. Текстурата може да се обвърже директно с конкретния продукт или услуга, за които се създава дизайна, така че да напомня за него и да подсили реалистичното усещане.
Освен текстури, могат да се добави и ефект на дигитален шум/зърнест фонов шум. Тази техника се нарича ризопринт и създава винтидж ретро визия.

Добавяне на текстура към дизайна на визията

Натурален модернизъм

Модернизъм с натурални, близки по форма до природата елементи. Използват се светли, леки, пастелни цветове. За да се достигне този стил се включват модерни, леки и изчистени линии и форми, флорални и природни мотиви, в съчетание със светли тонове .

Изключително подходящ стил за визия на козметични продукти и техните опаковки, еко съобразни продукти, органични храни, брандове за типично дамски спортове и други.

Натурален модернизъм в дизайна

Геометрични форми

Особено популярни за изминалата 2022 година геометричните форми ще бъдат използвани със същия интензитет и през тази година. Изключително елегантни и подредени като усещане, те са благоприятни за използване както върху опаковки и постери, така и за печат върху дамаски и употребата им за декоративни възглавници, мека мебел и други.

Геометрични форми в дизайна

Нашият дизайнерски отдел би могъл да ви даде насоки кои от изброените тенденции са подходящи за приложение във нашия конкретен случай и за вашата марка продукти.